FilosofíaPolítica

Seminiari de lectura Gramsci i la unitat popular. 3ª sessió : El congrés de Lió, la qüestió meridional, la detenció, la proposta d’Assemblea constituent i la línia de la IC

Descarga (PDF)

«0.- Com sempre els textos obligatoris son els que estan en negreta. No he posat textos complementaris per que els obligatoris son força llargs.
1.- Contextualitzar bé els textos d’aquesta tercera sesssió de lectura és molt important per a comprendre’ls i per a veure el pensament de Gramsci en construcció, a partir de les dures experiències polítiques i socials sofertes després de la derrota del Bienni Roig i de l’ascens del feixisme al poder. En sels textos d’aquesta sessió veurem aflorar alguns dels problmes centrals tractats per Gramsci en els Quaderns de la presó. En veurem els brots per així dir-ho. Mireu la cronologia, relacioneu els principals esdeveniments tant en la política internacional, com en la italiana i en el procés de construcció del partit
comunista.
2.- Les Tesis de Lyon no les podem veure senceres en la sessió. Esun document de congrés de partit i els paràgrafs estan numerats. La meva recomanació serà llegir només els paràgrafs: del 4 al 22 i del 35 al 42. De tota manera si teniu temps, abans o després de la sessió, convindrà que llegiu el document sencer.
3.- Sens dubte els dos darrers textos: la carta al comité central del partit comunista soviètic ( octubre de 1926) i Alguns temes de la questió meridional, son molt importants. Seran determinants en l’evolució del pensament de Gramsci i contenen en embrió conceptes centrals del que serà l’elaboració en els Quaderns de Presó. Llegiu-los amb molta atenció i cura. Paga la pena. (Nota de lectura del organizador del seminario, Joan Tafalla)

Deja una respuesta